Wat is onboarding?

Wat is onboarding?

Onboarding is managementjargon voor de eerste stap in succesvol samenwerken tussen nieuwe medewerkers en hun werkgevers. Het gaat verder dan alleen praktisch inwerken. Ja, het gaat om het voorzien in kennis en praktische vaardigheden zodat nieuwe collega’s aan de slag kunnen in hun nieuwe functie. Maar nóg meer gaat het om zingeving en het succesvol landen bij een nieuw bedrijf. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Onze TinQwise Newbies onboarding-oplossing is ontworpen voor de psychologische uitdagingen die een nieuwe baan bij mensen oproept. Het onderliggende principe: iedereen is een newbie. Hoe ervaren je ook bent, als je in een nieuwe baan begint, zijn er altijd nieuwe dingen waar je mee te maken krijgt. Newbies helpt je om snel werkgeluk te vinden en een goede start te maken. En Newbies verbindt ook collega's. Succesvol onboarden doe je niet alleen; je doet het samen.’
De vijf psychologische principes die de basis vormen voor Newbies worden hier gegeven.
We hebben een onboarding-pakket voor elk type bedrijf, voor elk budget en voor elk tijdsbestek.

Zingeving: Het huidige HR-landschap

Mensen zijn meer dan ooit op zoek naar levensvoldoening. Dus ook in hun werk. Waar vroeger veiligheid en zekerheid de belangrijkste redenen waren om voor een baan te kiezen, zijn we nu steeds vaker bezig met zingeving en werkplezier.

Werkplezier: dé trend bij inwerken

Onboarding richt zich traditioneel op het zo snel mogelijk productief maken van medewerkers door ze functionele kennis te geven. Deze manier van inwerken lijkt praktisch, maar past niet bij de medewerker in de arbeidsmarkt van nu. Mensen willen niet zozeer snel aan de slag, maar zinvol aan de slag. Ze willen zich thuis voelen. En ze kunnen het zich veroorloven om op korte termijn een andere ‘match’ te zoeken als deze niet bevalt.

Vertrekcijfers

 • 25% van alle medewerkers vertrekt binnen het eerste jaar.

 • De grootste piek van dit vertrek ligt in de eerste 45 dagen.

 • 46% van de starters zegt binnen 18 maanden zijn of haar baan op.

Waarom onboarding?

25% van alle nieuwe medewerkers vertrekt binnen het eerste jaar en het grootste deel daarvan al in de eerste 45 dagen. Dat kost een middelgroot bedrijf al gauw zo’n € 25.000,- aan productiviteit per vertrekkende medewerker.  Een flinke kostenpost dus.

Daarom is een goed plan ontzettend belangrijk. De praktische aanpak van het traditionele inwerken werkt niet meer. Maar wat dan wel? Een inwerkprogramma dat gericht is op het in balans brengen van kennis en geluk. Bedrijven die hun plan zo inrichten krijgen blije en productieve medewerkers, die blijven plakken.

Newbies: pre- en onboardingservice

Bij TinQwise hebben we jarenlange ervaring met het maken van inwerkprogramma’s. Al deze ervaring hebben we gebundeld tot TinQwise Newbies: ons unieke remote onboardingsproces voor nieuwe medewerkers, managers, HR en recruitment. We richten jouw inwerkplan op maat in met de Newbies app, vol met happy moments voor direct werkplezier. Newbies is happy onboarding.

Bekijk de video

Newbies

Remote onboarding

De vraag naar digitaal onboarden neemt sinds de Corona-crisis sterk toe. Die trend was al gaande, maar komt door COVID-19 in een stroomversnelling. We werken thuis, werving van nieuw personeel gaat digitaal en er is sprake van remote onboarding. Gelukkig staat afstand niet gelijk aan ‘afstandelijk’ met Newbies. Nieuwsgierig? Vraag hier de demo aan.

"Emotie is everything"

Hunkemöller is één van de voorlopers als het gaat om onboarding. Volgens Anne Jaakke, voormalig Global HR Director bij Hunkemöller, gaat het om beleving: "Emotie is everything." Bekijk het interview met Anne.

Klanten

 • Tommy Hilfiger
 • Hunkemöller
 • ABN Amro
 • Randstad
 • Takeaway
 • Rituals
 • Zilveren Kruis
 • Gemeente Leiden
 • Young Capital

Deze TinQers weten alles over dit thema.

Meer weten? Stel hier je vraag