Wat is onboarding?

Wat is onboarding?

Onboarding is management jargon voor de eerste stap in succesvol samenwerken tussen nieuwe medewerkers en hun werkgevers. Onboarding gaat verder dan alleen praktisch inwerken. Ja, het gaat om het voorzien in kennis en praktische vaardigheden zodat nieuwe collega’s aan de slag kunnen in hun nieuwe functie. Maar nóg meer gaat het om zingeving en het succesvol landen bij een nieuw bedrijf. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Onboarding: Het huidige HR-landschap

Mensen zijn meer dan ooit op zoek naar levensvoldoening. Dus ook in hun werk. Waar vroeger veiligheid en zekerheid de belangrijkste redenen waren om voor een baan te kiezen, zijn we nu steeds vaker bezig met zingeving.

Werkplezier: dé trend in onboarding

Onboarding richt zich traditioneel op het zo snel mogelijk productief maken van medewerkers door ze functionele kennis te geven. Die onboarding lijkt praktisch, maar past niet bij de medewerker in de arbeidsmarkt van nu. Mensen willen niet zozeer snél aan de slag, maar zinvol aan de slag. Ze willen zich thuis voelen. En ze kunnen het zich veroorloven om een andere ‘match’ te zoeken als deze niet bevalt.

Vertrekcijfers

 • 25% van alle medewerkers vertrekt binnen het eerste jaar.

 • De grootste piek van dit vertrek ligt in de eerste 45 dagen.

 • 46% van de starters zegt binnen 18 maanden zijn of haar baan op.

25% van alle nieuwe medewerkers vertrekt binnen het eerste jaar en het grootste deel daarvan al in de eerste 45 dagen. Dat kost een middelgroot bedrijf al gauw zo’n € 25.000,- aan productiviteit per vertrekkende medewerker. 

Een goed onboardingprogramma loont dus. Maar de praktische aanpak van traditioneel onboarden werkt niet meer. Wat dan wel? Bedrijven die hun inwerkprogramma’s zo inrichten dat kennis en geluk in balans zijn krijgen medewerkers die productief zijn, die blij zijn, die blijven.

Newbies. Happy onboarding.

Bij TinQwise hebben we jarenlange ervaring met het maken van inwerkprogramma’s. Al deze ervaring hebben we gebundeld tot TinQwise Newbies: onze pre- en onboardingservice voor nieuwe medewerkers, managers, HR en recruitment. Wij richten onboardingprogramma’s op maat in met de Newbies onboarding app, vol met happy moments voor direct werkplezier. Newbies is happy onboarding. 

Bekijk de video

Newbies

Digitaal inwerken

De vraag naar digitaal onboarden neemt sinds de Corona-crisis sterk toe. Die trend was al gaande, maar komt door COVID-19 in een stroomversnelling. We werken thuis, werving van nieuw personeel gaat digitaal en er is sprake van remote onboarding. Gelukkig staat afstand niet gelijk aan ‘afstandelijk’ met Newbies. Vraag hier de demo aan.

"Emotie is everything"

Hunkemöller is één van de voorlopers als het gaat om onboarding. Volgens Anne Jaakke, voormalig Global HR Director bij Hunkemöller, gaat het om beleving: "Emotie is everything." Bekijk het interview met Anne.

Klanten

 • Tommy Hilfiger
 • Hunkemöller
 • ABN Amro
 • Randstad
 • Takeaway
 • Rituals
 • Zilveren Kruis
 • Gemeente Leiden
 • Young Capital

Deze TinQers weten alles over dit thema.

Meer weten? Stel hier je vraag