Veilig Verkeer Nederland

Bekijk de video

Meer zelfvertrouwen met de Verkeersexamen app

Al meer dan 85 jaar organiseert Veilig Verkeer Nederland in de lente het Verkeersexamen. 90% van alle basisscholen doet mee met groep 7 of 8. Zo leren jaarlijks gemiddeld 170.000 kinderen zonder brokken aan het verkeer deel te nemen. Het examen past in de doelstelling van VVN: iedereen veilig over straat.

Het praktijkexamen wordt thuis voorbereid. VVN wil hiervoor kinderen en ouders tools geven. Ook moet het diploma als een grotere mijlpaal gaan voelen, om het belang van verkeersveiligheid te benadrukken. En ten slotte is er de uitdaging dat veel kinderen het examen iets té spannend vinden…

Samen met VVN hebben we de Verkeersexamen App ontwikkeld. Kinderen zijn super handig met apps, voor hen is het een normaal gebruiksvoorwerp en leuke leermethode. De examen-app bereidt in vier weken stapsgewijs voor op het praktijkexamen met een chatfunctie, instructiefilmpjes en doe-opdrachten. Zo begint elk kind goed voorbereid en vol zelfvertrouwen aan het examen. 

Marijcke de Groot, VVN

"We wilden een creatief concept dat aansluit op de behoefte van zowel de kinderen als de ouders. De app is de perfecte vertaling van onze vraag. De samenwerking van ons didactische team met TinQwise ging vloeiend. Hun grote educatieve kennis is een meerwaarde. Zij hebben onze modules vertaald op een manier die leuk, leerzaam en creatief is. We zijn erg trots op het resultaat!"

Marijcke de Groot, VVN

Méér dan kennisoverdracht

Het interessante van de Verkeersexamen-app is dat het hoofddoel niet per se de kennisoverdracht is. Belangrijker is dat we kinderen bewust maken dat ze ook ná het examen moeten uitkijken met oversteken. Ook maakt de app weerbaarder en sterker in spannende situaties, nu en in de toekomst. 

Méér dan kennisoverdracht

Dit is Daan

Om een topprestatie te leveren heb je een coach nodig. Daan is een iets ouder kind, hij heeft het examen al gedaan. Hij is je chat-maatje in de app. Zijn taalgebruik sluit perfect aan op de belevingswereld van het kind.

De chat voert langs verschillende onderwerpen, zoals de route, de fiets-check en het examen zelf. Alles wat kinderen spannend kunnen vinden, wordt op tijd aangereikt. En Daan maakt grapjes, zodat je veel meer zin krijgt in het examen. 

Dit is Daan
Theorie in porties

Theorie in porties

Binnen de chat met Daan wordt de theorie herhaald in makkelijk leesbare porties. Hoe sla je linksaf en wat moet je doen op een rotonde? Filmpjes illustreren hoe je de verkeersregels toepast. En als je even geen zin hebt, zet je het op je To Do lijst. 

Doe-opdrachten

De app bevat drie doe-opdrachten, die het kind samen met de ouders uitvoert. Het halen van het examen wordt zo een gezamenlijk doel en gedeelde verantwoordelijkheid. 

Op school vraagt de leerkracht wekelijks naar de vorderingen op de app, wat het oefenen nog meer stimuleert. Online en offline wereld vloeien in elkaar over en versterken elkaar.  

Doe-opdrachten

Zelfvertrouwen

Daan snapt dat je een beetje zenuwachtig kunt zijn voor een examen. Hij stelt gerust, moedigt aan en geeft tips. Het kind voelt zich gezien, krijgt meer grip op wat gaat komen en ervaart een zelfvertrouwen boost. De app maakt het voelen van emoties herkenbaar en veilig. Een les voor het leven! 

Geslaagd

De focus op het examen, de coaching en het vele oefenen vergroten de kans op slagen. Door alle aandacht wordt het verkeersdiploma een belangrijke prestatie en feestelijke mijlpaal. De kinderen voelen zich trots en beseffen dat ze nu écht zelf kunnen en mogen meedoen in het verkeer. En ze weten hoe ze dat veilig kunnen doen. 

Geslaagd

Deze TinQers werkten mee aan dit project