Ongoing case
Van researchrapport naar VR-bril

Van researchrapport naar VR-bril

Hoe zorg je ervoor dat (leerling) verzorgenden op een persoonsgerichte manier met mensen met dementie leren omgaan? Hoe zorg je dat zij ervaringen op kunnen doen en zich kunnen verplaatsen in de persoon met dementie, voordat ze hiermee aan de slag gaan? TinQwise Immersive ontwikkelt samen met het Trimbos-instituut een interactieve VR experience, zodatzorgmedewerkers zich leren inleven en empathie ontwikkelen. Want immersive learning kan dat bereiken.

Dit project, en dus deze case, zijn beide ongoing. Blijf deze pagina in de gaten houden voor de laatste ontwikkelingen en updates!

Kick-off

Om zelf een beeld te krijgen van hoe het is om dement te zijn, heeft mede-eigenaar van TinQwise Immersive, Jean-Luc Laval, meegelopen in een tehuis. Hier zaten mensen die al 20 jaar Alzheimer hadden. 

“Dit was zo’n intense ervaring. We willen dit gevoel en hoe we die dagen hebben meegemaakt verwerken in de app”, aldus Jean-Luc.

Kick-off

Ontwikkeling

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het modelen van de personages en andere 3D-modellen. Er zit veel tijd in de details: de expressie en emotie in het gezicht zijn heel belangrijk. Want juist dat realistische maakt dat je je goed kunt inleven in de virtuele patiënt. Ook worden de ruimtes in de game ontwikkeld, zoals de gangen in het ziekenhuis. Trimbos is verantwoordelijk voor de inhoud van de scenario’s, zodat de game werkt voor mensen die in tehuizen werken, maar ook voor mensen in het ziekenhuis en mensen in de thuiszorg.

Ontwikkeling

Updates

  • 1. Subsidie toegekend!

    Trimbos Instituut en TinQwise hebben gehoord dat de aangevraagde MIT subsidie is toegewezen voor dit gezamenlijke project! Het doel van de MIT-regeling is innovatie bij het midden- en kleinbedrijf over regiogrenzen heen te stimuleren. De komende 1,5 jaar gaan we aan de slag met een innovatieve VR-app voor medewerkers in de dementiezorg.

  • 2. Meelopen in een verzorgingstehuis

    Voor elk immersive learning project willen we zelf ervaren hoe het voelt zodat we dit gevoel in onze VR-app kunnen verwerken. We hebben daarom twee dagen meegelopen in verzorgingstehuizen. In Huizen en in Heemskerk, het was een heftige ervaring. Zeer leerzaam en mooi om te zien hoe zorgprofessionals hiermee omgaan.

  • 3. Design sessie voor techniek

    Welke techniek gaan we gebruiken? We zoeken het beste middel bij het doel en doen daarom doelgroeponderzoek. We hebben vragenlijsten uitgezet bij zorgbedrijven, hun werknemers, managers en familie van patienten. Met de uitslagen hiervan maken we persona's, user insights en maken we onderbouwde keuzes.

  • 4. 3D characters komen tot leven

    Onze 3D artist is begonnen met het ontwerpen en tot leven brengen van 3D characters. Levensechte figuren lopen in VR langs je heen en reageren op aanraking. Ook omgevingsgeluid en stemmen spelen en belangrijke rol bij "immersive learning". Ook hier wordt aan inmiddels gewerkt.

  • 5. Eerste designsessie inhoud

    Op zoek naar design principles, app flows en user stories. Over twee weken weer verder, voor nu inzichten genoeg opgedaan voor onze VR oplossing voor de dementiezorg!

  • 6. 3D assets vullen de ruimte

    Samen met onze 3D modeler zijn we hard aan het werk om de ruimtes te vullen. Wat staat er zoal in een verzorgingstehuis? Oude tafels, specifieke stoelen, een spiegel, een bepaald soort kast. Alles om ervoor te zorgen dat de beleving in VR zo realistisch mogelijk wordt.

  • 7. Wist je dat?

    Wist je dat in veel verzorgingstehuizen de oude voordeur van de bewoner wordt meegenomen? Zo voelt men zich meer thuis in de nieuwe omgeving.

  • 8. Eerste gebruikerstesten

    Inmiddels zijn de wireframes, moodboard en eerste scenario's klaar voor een gebruikerstest. Tijdens deze test nemen we potentiele gebruikers aan de hand mee door onze designs en scripts.

  • 9. Cardboard VR test

    Tijdens de gebruikerstest krijgen potentiële gebruikers een cardboard VR bril op met de eerste versie van de app. In een virtueel verzorgingshuis krijgen zij een aantal keuzes voorgeschoteld. Wij zijn geïnteresseerd in hun bevindingen!

Work in progress

  • De eerste designsessie

    De eerste designsessie

  • Op zoek naar design principles, app flows en user stories

    Op zoek naar design principles, app flows en user stories

  • Samen de 3D characters bekijken

    Samen de 3D characters bekijken

  • 'Meneer van Asten'

    'Meneer van Asten'

  • De hoofdpersonen in de app op een rijtje

    De hoofdpersonen in de app op een rijtje

Deze TinQers werkten mee aan dit project