NNVO

Een behouden vaart met Poseidon

Dit is geen verhaal over hoe leertechnologie schaalt voor duizenden mensen. Het is een heel specifiek verhaal over hoe technologie een belangrijke bijdrage levert aan een geselecteerd aantal VTS-operators.

Een VTS, wat? Bekijk de video om een kleine sneakpeak te krijgen in hun wereld. Een VTS-Operator is een nautische verkeersleider (ook wel vessel traffic service operators genoemd). VTS-Operators zorgen ervoor dat iedereen veilig zijn bestemming bereikt, van containerschip tot plezierjacht. De Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding (NNVO) is hét opleidingscentrum voor deze verkeersleiders. Het is de missie van NNVO om alle VTS-Operators in Nederland op te leiden, te trainen en te begeleiden.

VTS-Operator training is onmogelijk zonder het gebruik van dure simulatoren en simulatoren bieden niet de flexibiliteit om altijd en overal te oefenen. Daarom stelde NNVO TinQwise de vraag: kunnen jullie een leeroplossing creëren die VTS-trainees een simulatorervaring biedt zonder dat zij een dure simulator hoeven te gebruiken, en met de mogelijkheid om altijd en overal te oefenen?

Het ziet eruit en werkt zoals een simulator

Samen creëerden we Poseidon. Een leeroplossing die eruit ziet en werkt als een simulator. Een plek waar studenten al kennis kunnen maken met levensechte scenario's, voordat ze in een dure simulator stappen. Om Poseidon echte waarde te geven, hebben we ervoor gezorgd dat alles er op UX-gebied hetzelfde uitziet en hetzelfde werkt als de simulator. Poseidon vervangt de eerste zes runs op een simulator. Dit betekent dat het drie dure dagen simulatortraining bespaart. Om het leren in Poseidon aan te moedigen, gebruiken we nautische elementen zoals ankers en badges.

Het ziet eruit en werkt zoals een simulator

Pieter Kuijt

CEO NNVO

"Poseidon levert ons twee grote voordelen op. De leerervaring van onze studenten wordt verbeterd en we besparen kostbare tijd in onze simulator en die van onze coaches."

Pieter Kuijt

Specifieke vaardigheden trainen

Als nautisch verkeersleider moet je altijd scherp zijn. Je hebt kennis, inzicht en specifieke skills nodig. Zo moet je de topografie van je vaargebied door en door kennen, de apparatuur feilloos kunnen bedienen en helder communiceren met de mensen op het water. En dat alles onder druk: je hebt maar een paar seconden om bij te sturen. Omdat het maken van fouten enorme gevolgen kan hebben, is een goede opleiding voor deze baan cruciaal. Poseidon leert VTS-trainees de specifieke vaardigheden die zij voor hun werk nodig hebben.

Specifieke vaardigheden trainen

Andreas Keller

Hoofd VTS-opleidingen at NNVO

"Het mooiste wat ik gezien heb was in de gebruikerstest. Het was een uur lang helemaal doodstil in de klas. Ik zag alleen maar koppies met rooie oortjes boven een scherm. Toen wist ik: we hebben echt de spijker op de kop geslagen."

Andreas Keller

Poseidon in actie

De kracht van scaffolding

In Poseidon volgt de VTS-trainee een uitgestippeld pad. Stap voor stap leren ze omgaan met complexe situaties en bouwen ze vertrouwen op door taken te voltooien, badges en ankers te verdienen en nieuwe hoofdstukken af te ronden. Zo zorgen we ervoor dat de complexiteit alleen toeneemt wanneer de VTS-trainee er klaar voor is.

Elke oefening bouwt voort op: onthouden, begrijpen, toepassen, analyseren en evalueren. Wij vertellen deze strategie niet aan de leerlingen. De strategie is impliciet opgenomen in de leeroplossing. In de ogen van de student doorlopen ze meerdere oefeningen, om hun badge of beloning te verdienen. Maar als je terugkijkt zie je een duidelijke opbouw in de moeilijkheidsgraad.
De kracht van scaffolding

Een blended leerprogramma

Het opleidingsprogramma voor VTS-trainees is intensief. Zij gebruiken Poseidon vanaf dag 1 en trainen 4,5 maand. Het begint met een initiële training, waarbij Poseidon wordt geïntroduceerd. Poseidon bereidt de VTS-trainee voor op drie belangrijke elementen: Topografie, Bediening van de simulator en Communicatie.

Wanneer je het gewenste vaardigheidsniveau in Poseidon hebt bereikt, begin je met de simulator training onder begeleiding van een coach. Daarna volgt de sectortraining. Dit is een mix van Poseidon, de simulator en on the job training. Zoals u ziet is Poseidon ontworpen om als een blended leerprogramma te functioneren.
Een blended leerprogramma

Zelfeffectiviteit

Een VTS-operator moet foutloos en volgens protocol communiceren. Bij het gebruik van steminput in een opleiding is er geen manier om persoonlijk alle opgenomen spraakberichten, die gekoppeld zijn aan duizenden verschillende gesimuleerde scenario's, te beluisteren. Zelfs niet met AI. Wij vonden een elegante, maar eenvoudige oplossing voor het probleem. We gebruiken een didactiek die zelfeffectiviteit heet.

De VTS-trainee reageert op een situatie en neemt een eigen gesproken reactie op volgens het protocol. Vervolgens luisteren ze naar de vooraf opgenomen audioboodschap van de coach, en vergelijken die met hun eigen opgenomen spraakboodschap. Op deze manier weten VTS-trainees al hoe zij volgens het protocol moeten communiceren wanneer zij met de simulator training starten.

Zelfeffectiviteit

De Impact van Poseidon

Uitbreiden en toevoegen

Poseidon is voortdurend in ontwikkeling. Scenario's kunnen eenvoudig worden aangepast en nieuwe scenario's kunnen ter plekke worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat Poseidon keer op keer gebruikt kan worden door NNVO. Het zorgt er ook voor dat als er veranderingen optreden in de praktijk, het heel eenvoudig is om daar een nieuw trainingsscenario voor te bedenken. Het grootste voordeel hiervan is dat we scenario's kunnen testen, en scenario's kunnen bedenken die didactisch gezien de beste resultaten opleveren. Het maakt het ook gemakkelijk voor andere internationale organisaties, zoals NNVO, om Poseidon te gebruiken voor hun eigen talen en operatiegebieden.

Uitbreiden en toevoegen

LTAwards 2022

Tijdens de prestigieuze Learning Technologies Awards 2022 heeft Poseidon twee felbegeerde gouden awards in de wacht gesleept. Zowel in de categorie 'Best use of simulatons or virtual environments for learning' en 'Excellence in the design of learning content - public and non profit sector' stak dit project met kop en schouders boven de andere genomineerden uit.  

LTAwards 2022

Learning Technologies Awards 2022

  • Best use of simulations or virtual environments for learning

    The judges felt this ‘virtual simulation of a simulator’ really nailed it. The entry scored strongly across all eight criteria for the category, and they loved the innovative, evidence-based didactic methodologies used to engage, to scaffold learning and to help new operators practice safely to put theory into practice. The enjoyment and passion for the training was evident from both trainers and trainees, and the positive outcomes were testament to the platform’s success. Congratulations to a worthy winner!

  • Excellence in the design of learning content - public and non profit sector

    An innovative project that was outstanding across all of the criteria for this category. The Poseidon learning tool has demonstrated exceptional value both monetarily and in terms of the quality of the learning experience, playing a vital part in preparing VTS operators to safely direct nautical traffic. The project has achieved exactly what it set out to do and set a global standard for training in this area.

Je eigen LXP?

Wil jij ook met een klein team een learning experience platform ontwerpen als antwoord op jullie specifieke uitdaging? Neem dan contact met ons op!

Deze TinQers werkten mee aan dit project