Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding

De case
Een behouden vaart met Poseidon

Een behouden vaart met Poseidon

Wist je dat er naast luchtverkeersleiders ook nautische verkeersleiders (of vessel traffic service operators) zijn? De Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding (NNVO) is hét opleidingscentrum voor deze verkeersleiders. Van containerschip tot plezierjacht, zij zorgen ervoor dat iedereen veilig zijn bestemming bereikt.

Recent gooide NNVO definitief het roer om voor deze VTS-O opleiding: van klassikaal opleiden naar steeds meer digitaal. NNVO vroeg TinQwise een innovatief leerplatform te ontwikkelen om daarbij te ondersteunen. Dat werd Poseidon: een online oefenomgeving die potentiële verkeersleiders helpt zich voor te bereiden op de praktijk.  

Andreas Keller, Hoofd Opleidingen VTS

“Het mooiste wat ik gezien heb was in de gebruikerstest. Het was een uur lang helemaal doodstil in de klas. Ik zag alleen maar koppies met rooie oortjes boven een scherm. We hebben echt de spijker op de kop geslagen.” 

Andreas Keller, Hoofd Opleidingen VTS

Specifieke kennis en skills

Als nautisch verkeersleider moet je altijd scherp zijn. Je hebt kennis, inzicht en specifieke skills nodig. Zo moet je de topografie van je vaargebied door en door kennen, de apparatuur feilloos kunnen bedienen en helder communiceren met de mensen op het water. En dat alles onder druk: je hebt maar een paar seconden om bij te sturen.

In Poseidon bouw je deze skills op via korte, prikkelende oefeningen die direct op elkaar voortbouwen. Zo leer je spelenderwijs de juiste locaties te herkennen, radarinformatie te interpreteren, afstanden te meten tussen schepen, en strak volgens protocol te communiceren met schepen op afstand. 

Korter en efficiënter

In het hoofdmenu zie je precies hoe ver je bent. Heb je voldoende ankers binnengehaald in een oefening? Dan start automatisch de volgende ronde. Voel je je nog niet zeker genoeg? Je kunt de oefeningen zo vaak herhalen als je wilt. Als je goed op stoom bent, verdien je bovendien motiverende insignes.

Zo krijgen cursisten in Poseidon de mogelijkheid zich rustig te oriënteren en stap voor stap te oefenen in een veilige, positieve omgeving. En doordat Poseidon cursisten al grondig voorbereidt, is er minder praktijkcapaciteit nodig en wordt de opleiding korter en efficiënter. 

Na het doorlopen van Poseidon hebben cursisten nog een stuk opleiding voor de boeg. In de praktijk leren ze hun vaardigheden verder te verfijnen onder begeleiding van een ervaren coach. Samen zitten ze achter de simulator en doorlopen uitdagende scenario’s. Dit is een intensief en persoonlijk traject.

Om datzelfde gevoel ook al in Poseidon te creëren, krijgt de cursist per oefening uitleg in video van échte coaches, op locatie opgenomen achter de simulator. Dat geeft vertrouwen in de toekomst. 

Uitbreiden en toevoegen

Poseidon is voortdurend in ontwikkeling. De oefeningen worden uitgebreid met nieuwe vragensets, en op basis van de bestaande oefeningen kunnen eenvoudig nieuwe scenario’s worden uitgewerkt en toegevoegd, bijvoorbeeld voor varend en bedienend personeel van sluizen en bruggen. 

Uitbreiden en toevoegen

Jouw eigen academy?

Zelf ook een academy starten of meer informatie over onze academies? Vraag een demo aan!

Deze TinQers werkten mee aan dit project