APM Terminals

De case
Veilig werken in de nieuwe terminal

Veilig werken in de nieuwe terminal

Stel je voor: je bouwt een enorme, hypermoderne nieuwe terminal in de haven van Rotterdam. Hoe zorg je ervoor dat je nog voor opening een paar honderd medewerkers hebt opgeleid en bijgeschoold om effectief van start te kunnen in die nieuwe terminal? APM Terminals MVII ontwikkelde samen met TinQwise een compleet opleidingsplan met online academy en trainde daarmee 300 medewerkers met 45 verschillende functies in zes maanden tijd.

Slimmer

Werken in een nieuwe volledig geautomatiseerde terminal vergt nogal wat van medewerkers. Van terminal assistants tot operators en van process controllers tot managers. Daarom is er gekozen voor een blended opleidingstraject per functie, met e-learning, klassikale trainingen van inhoudsdeskundigen, on the job oefeningen en een game waarin je verschillende rollen kunt uitproberen.

Slimmer

Socialer

De leeroplossing voor APM Terminals is maatwerk. Door ons in elke medewerker te verplaatsen maakten we een opleidingsplan dat precies laat zien wie wat moet leren en hoeveel tijd ze daarmee kwijt zijn. Elke medewerker snapt zo wat zijn/haar rol is binnen het grotere geheel, kan daarmee oefenen en effectief samenwerken met collega's.

Socialer

Mindset

We ontwikkelden de training terwijl de terminal nog werd gebouwd. Een hypermoderne terminal, waarin je als mens er alleen bent voor de dingen die de machine niet kan. Deze digitale transformatie vraagt om een andere mindset van medewerkers. 

Hoe motiveer je die kraanmachinist, die normaal bovenin zijn kraan zit en de wind om zich heen voelt? Hij die straks op de nieuwe terminal de kraan bestuurt vanuit een centrale ruimte en eigenlijk alleen ingrijpt wanneer deze het niet doet? Dit doe je bijvoorbeeld door een gave pre-boarding met 3d-animaties. Zodat hij van tevoren al kennis opdoet en gemotiveerd is om aan de slag te gaan.

Mindset

Het resultaat

 • Train de trainer zodat zij weer op de juiste manier de kennis kunnen overdragen.

  Train de trainer zodat zij weer op de juiste manier de kennis kunnen overdragen.

 • Leer zo efficiënt mogelijk opereren in de veilige omgeving van een game

  Leer zo efficiënt mogelijk opereren in de veilige omgeving van een game

 • Veilig én vlekkeloos leren werken in de nieuwe terminal

  Veilig én vlekkeloos leren werken in de nieuwe terminal

 • Inhoudsdeskundigen geven eigen actieve klassikale training

  Inhoudsdeskundigen geven eigen actieve klassikale training

 • 300 medewerkers, 45 functies opleiden in 6 maanden tijd

  300 medewerkers, 45 functies opleiden in 6 maanden tijd