Wanneer engagement niet goed is

Al een tijdje schrijf ik over de effectiviteit van leerinterventies en hoe afhankelijk je daarbij bent van de 'engagement' van degene die leert. Maar is er zoiets als teveel betrokkenheid? En zo ja, hoe ga je hiermee om? Tijd om het uit te zoeken.

Stap voor stap leren

Hoewel 'betrokken zijn' wordt gezien als een belangrijk onderdeel van succesvol leren, is het geen gouden formule. Iemand kan té betrokken zijn, iets wat je misschien ook zelf weleens hebt ervaren.

Herinner je je die ene keer dat je teveel hooi op de vork nam, omdat je zo enthousiast was? Of die ene keer dat je intensief hebt 'geleerd' voor een examen zodat je met vlag en wimpel zou slagen? De echte vraag hier is: kun je je nog herinneren wát je hebt geleerd?

Er is maar zoveel dat we binnen een bepaald tijdsbestek tot ons kunnen nemen. Mensen herkennen dit vaak bij zichzelf als ze zeggen: "Het gaat het ene oor in en het andere oor uit." Een effectieve manier om dit tegen te gaan is met gespreide herhaling. Eerder schreef ik over dat de beste manier van betrokken zijn is om níet betrokken te zijn. Lees daarover hier meer.

Stap voor stap leren

Zorg dat het relevant is

Wat je ook leert, het moet nieuw en uitdagend zijn. Als en wanneer een leerling bepaalde kennis en kunde al heeft, is de kans dat hij of zij echt iets leert klein. Dit mag dan positief uitpakken in jouw 'engagement'-statistieken, prestaties worden er niet beter van. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is door het gebruik van zogeheten 'profiling exams' zoals je bij talenscholen ziet.

Als je ooit een tweede taal hebt geleerd, of hebt leren zingen, zal je het met mij eens zijn dat je leerde door te falen. Je faalde en krabbelde telkens weer overeind totdat je plotseling het onmogelijke deed. Maar hoe verrassend is dat eigenlijk, gezien het feit dat je elke actie kritisch onder de loep hebt genomen tot je het goed deed?

Zorg dat het relevant is

Ontwerp voor feedback-in-action

Zorgen voor relevantie betekent dat je feedback-in-actie moet creëren. Bied expliciete momenten om te falen en creëer mogelijkheden om de dingen te zeggen die niet gingen zoals verwacht. Dit helpt je om te peilen of de moeilijkheidsgraad van de leerinterventies de betrokken leerling daadwérkelijk in staat stelt de leerstof eigen te maken.

Naast feedback-in-actie is het belangrijk dat je verhalen van succes en mislukking opneemt. Focus niet op het eindresultaat, maar op het proces dat tot het resultaat heeft geleid. Zo kunnen de leerlingen meer manieren van denken en handelen aan hun repertoire toevoegen.

Eén ding waar we voor moeten oppassen is dat er vooroordelen binnensluipen in onze zelfreflecties. We overschatten gemakkelijk ons niveau van expertise, wat leidt tot misplaatste onbetrokkenheid. 

Ontwerp voor feedback-in-action

De waarheid ligt in het midden

Het doel van mijn verhaal is om nadruk te leggen op de relatie tussen 'engagement' en leren. Een betrokken leerling is niet noodzakelijk een effectieve leerling. De snelste is niet gelijk aan de meest geleerde. Ontwerpen met het oog op 'learner engagement' is cruciaal voor succes, maar kan niet als op zichzelf staand worden gezien. Het is een proces, niet één gebeurtenis.

Meer weten?

We hebben meer 'learning-hacks' om te delen. Bekijk al onze blogs of neem contact op.

Lees verder