Successen moet je vieren!


Maar over wiens succes hebben we het nou eigenlijk? En wat is eigenlijk een goede manier om het te vieren? En wie bepaalt dat eigenlijk? Zoals je al ziet, heb ik een aantal vragen over succes en ik neem je graag mee in mijn gedachten in de hoop dat jij jouw gedachten met mij (en de wereld) deelt. 

Waar hebben we het eigenlijk over?

Tijdens de Olympische en Paralympische spelen heb ik geleerd dat succes en relatief en persoonlijk begrip is. Een gebruikelijke verwarring is dat succes een stip op de horizon is waar je naartoe kan werken. Ook al is dit waar, het is tegelijkertijd een beperkte blik op succes. Als we kijken naar de oorsprong van het woord succes dan leer je dat het ook gaat om het opvolgen van iets. Je zou dan kunnen zeggen dat succes het resultaat is van verschillende acties. 

Waar hebben we het eigenlijk over?

Wanneer hang je de slingers op?

In eerste instantie doe je dat wanneer je een bepaald doel hebt bereikt. Tegelijkertijd kan het iedereen overkomen dat je een bepaalde doelstelling niet haalt. Het heeft dan zin om te reflecteren op hoe het proces is verlopen en welke lessen je daaruit kan halen om een volgend doel wel te behalen. Noem het een nieuw begin, een reden voor een feestje 😉

Bij het stellen van een doel kan je jezelf 3 vragen afstellen:

• Wat wil ik bereiken?

• Wat zal ik waarschijnlijk bereiken?

• Wat zou ik kunnen bereiken?

Wanneer hang je de slingers op?

Lastly..

De twee laatste vragen zijn belangrijk om jezelf te toetsen op haalbaarheid van wat je wilt bereiken. Daarnaast is het nuttig om te bepalen hoe je dat succes gaat meten en wanneer je er op gaat terugblikken. Denk aan het stellen van de volgende vragen aan jezelf:

• Wat is er nou anders gegaan dan gepland en wat kan ik daar uit leren?

• Begrijp je waarom je überhaupt succesvol bent geweest?

• En is dat misschien niet het succes in plaats van het eindresultaat?

Door antwoorden te vinden op bovenstaande vragen geef je jezelf de kans om vaker en beter succes te halen. 

Lastly..

Hoe vier je het precies?

Dat is een goede vraag. Je kan van alles bedenken maar soms is de beste manier om het gewoon te vragen. Toen TinQwise in september nieuwe collega’s mochten verwelkomen hebben we meteen gevraagd hoe zij succes zouden willen vieren. De intentie was om meer te weten te komen over hoe mensen hun relatie zien tussen presteren en beloning.

Het is een persoonlijke verkenning die je vervolgens deelt met een groep mensen waardoor je een kans creëert om van en met elkaar te leren. Daarnaast kan je alle ideeën in een pot bewaren en telkens een activiteit er uit trekken die je met je team kan doen. Denk aan puppy feestjes, laagdrempelige creatieve workshops, een podium om jouw passie met anderen te delen, of het highlighten van een goed doel voor een maand.

Maak er wat van!

Hoe vier je het precies?

Wil je successen vieren met jouw medewerkers?

Ik help graag! Neem contact op

Lees verder