Nieuwe meesters top 5

Joost Uitdewilligen
Joost Uitdewilligen Managing Partner - Creative Development

Iedere week komen we nieuwe meesters tegen. Die we graag delen en wat ons betreft absoluut smaken naar meer leren:

1. Stephen Jepson roept mensen op om altijd te blijven spelen. Omdat spelen helpt je leven lang te blijven leren, gezond te blijven, zowel je hoofd als je lijf. Being bold! Is zijn oproep. En, it’s never too late to start. Deze energieke zeventiger aan het werk zien? Kijk hier of hier.

2. In De Groene Amsterdammer van 19 oktober stuitten we op goede bekende Alfie Kohn. In het artikel Op weg naar de middelmaat betoogt Kohn dat het streven naar excellentie en topprestaties, en de onvermoeibare stroom aan testen en toetsen, wat in het huidig onderwijsbeleid erg hip is, zal leiden tot alleen maar meer middelmaat.

Volgens Kohn toont ruim 40 jaar onderzoek aan dat voor leren intrinsieke motivatie het allerbelangrijkst is. En laat dat nu juist de das omgedaan worden door belonen, topklasjes en niveaudifferentiatie.

Meer lezen over nieuwe meester Alfie Kohn? En live ontmoeten kan ook! Op 14 november spreekt Alfie Kohn in De Rode Hoed tijdens Live on Demand.

3.Dan Ariely is gedragseconoom. Maar wat heeft dat met leren te maken? Een heleboel! Ariely heeft onder andere onderzocht hoe mensen beslissingen nemen. En dat gaat vaak heel anders dan je zou verwachten. Predicatable Irrationality is het sleutelwoord. Goed om te weten wanneer je bezig bent met beïnvloeding en gedragsverandering. Zijn TED talk is vol humor en absoluut verrassend.

4. Creativiteit is key! Om samen te leren, onszelf te ontwikkelen, te innoveren. Met dit lijstje van maar liefst 33 richtlijnen vindt elke nieuwe en oude meester tools om creativiteit te laten blijven stromen.

5. Op WIRED vonden we het artikel: How a radical new teaching method could unleash a generation of geniusesTraditionele onderwijsmethodes gaan de kinderen in ontwikkelingslanden niet het gereedschap en de vaardigheden leren om verder te komen. De nieuwe meesters in dit artikel, uit Mexico en India, geloven in de nieuwsgierigheid en het zelflerend vermogen van kinderen. Het enige dat ze nodig hebben? Een computer en internettoegang. Eat this!

Lees verder