Let's talk about Compliance, baby

Hoe je de sleur van regeltjes intrainen doorbreekt

Hoe je de sleur van regeltjes intrainen doorbreekt

Laatst schoof ik aan bij de eerste sessie van de Indian Summer School bij TinQwise. Het onderwerp van gesprek was compliance. Taai? Complex? In tegendeel. Zoals een collega treffend zei: eigenlijk betekent het gewoon ‘nakoming’. Het nakomen van regels die mensen met elkaar hebben afgesproken om op een eerlijke en integere manier met elkaar te werken.

Om die regels toe te kunnen passen, moet je ze alleen wel eerst kénnen. Dat is ook vaak de vraag waarmee klanten in eerste instantie bij ons komen: het kunnen aantonen van het welbekende ‘vinkje’ voor De Toezichthouders.

De regels aanleren is dus stap één in compliance. En dat kunnen we.

But… (there’s always a but)

Regels zijn nooit zwart-wit. Ze zitten vol compromissen en bestaan bij gratie van context. Dan Ariely illustreert dit treffend met zijn sociale experimenten. Eén van onze conclusies na het bekijken van zijn TED Talk? Alleen regels opstellen en die delen met je medewerkers leidt niet tot minder liegen en bedriegen.

Regels kennen is niet hetzelfde als regels vóelen. Het betekent niet dat mensen de regels kunnen (en willen) toepassen. Kortom: als je medewerkers de regels alleen kunnen reproduceren, kom je dus nog niet zo ver als organisatie. Maar stap 2 — namelijk toepassen en internaliseren — zijn veel moeilijker te trainen.

“Cheating is a very simple cost-benefit analysis. You say, what’s the probability of being caught? How much do I stand to gain from cheating? And how much punishment would I get if I get caught?” (Dan Ariely)

To boldly go…

Ontmoedigend? Welnee. Op dit punt van de Summer School zag ik juist veel twinkelende oogjes om me heen. Ideeën en ervaringen vlogen in rap tempo over tafel. Hoe wij van compliance meer maken dan een vinkje? Nou, zo dus.

Door user generated compliance

Laat medewerkers zelf de regels maken. Start met een prikkelende situatie waarin iets niet goed gaat. De uitdaging: bedenk met elkaar een regel die dit kan voorkomen. Stem en knutsel net zo lang tot er één duidelijke regel ontstaat. En dan nu de truc: herhaal dit, maar nu met een situatie die conflicteert met de eerste. Wat nu te doen met de oorspronkelijke regel…?

Zo maak je optimaal gebruik van wisdom of the crowd én kweek je inzicht in de herkomst en complexiteit van de bestaande regels.

Door big social data compliance

Verleid mensen over hun eigen schutting te gluren. Regels pas je toe in de complexe werkelijkheid. Daarin spelen verschillende belangen die met elkaar in balans moeten lijven. De leertruc? Tinder. Huh? Jazeker! Leg een groep gelijktijdig — en onafhankelijk van elkaar— over een langere periode simpele binaire keuzes voor. Elke swipe heeft direct impact op de parameters van de balans. Let wel: op de gezamenlijke balans, die voor iedereen hetzelfde is. De groep zal dus met elkaar keuzes moeten maken om het evenwicht te bewaren.

Zo laat je mensen tegenstrijdige belangen voelen, leren ze de noodzaak voor regels en geef je ze inzicht in korte versus lange termijnimpact.

Door immersive compliance

Laat medewerkers aan den lijve ondervinden wat een overtreding met je doet. Eén van de meest krachtige leerervaringen is die waarin je volledig ondergedompeld bent in de context. Waarin je fictie en werkelijkheid niet meer uit elkaar kunt houden in een achtbaan van emoties. Stel: een escape room waarin een groep morele keuzes krijgen voorgelegd die direct effect hebben op een tweede groep in een aangrenzende kamer. En dan worden de rollen omgedraaid…

Zo maak je in korte tijd een sterke koppeling tussen keuze en hun effect, die in het geheugen én het gevoel van je medewerkers gebrand staat.

Let's talk about it

Sommige van deze ideeën hebben we al geïmplementeerd. Anderen staan nog in de steigers. Onze conclusie: of het werkt hangt af van… je raadt het al: de context. Daar gaan we graag over in gesprek (en niet alleen tijdens de Indian Summer School)!


Meer weten?

Bekijk onze themapagina over Compliance.

Lees verder