Inwerken. Hoe wordt verliefdheid echte liefde?

Een nieuwe medewerker inwerken. Het klinkt misschien niet zo sexy, dus ik trek graag een parallel met romantische liefde.

Soms ben je op slag verliefd en soms duurt het net wat langer om verliefd te worden. Je gaat daten en leert elkaar beter kennen. Alles nieuw, leuk en spannend. Maar dan komt toch het moment waarop jouw enthousiasme en commitment hapert, misschien wat afneemt of zelfs stopt.

De vraag is hoe je met dat moment omgaat. Neem je misschien weer snel afscheid van elkaar? Of ga je juist harder je best doen? Wat heb je nodig om een mogelijke relatie succesvol te laten worden? Wat leer je van deze poging voor de volgende keer?

Wat heeft dat met inwerken te maken?

Een nieuwe medewerker doorloopt ongeveer dezelfde fasen die je doorloopt als je verliefd bent: je voelt een match, na een aantal gesprekken word je aangenomen en super enthousiast begin je met je nieuwe baan. Na een tijdje komt de reality check. Matcht de realiteit met je wat je ervan verwachtte? En komen die verwachtingen overeen met die van je nieuwe werkgever?

Wat heeft dat met inwerken te maken?

Want, andersom geldt het ook. Soms ben je als werkgever gevoelig voor sollicitanten die goed voorbereid zijn en precies de juiste dingen weten te zeggen, maar kom je er gaandeweg achter dat er toch bepaalde ervaring mist. En dan? Terug bij af en opnieuw beginnen met daten?  

Moet ik blijven of moet ik gaan?

Voordat je beslist om er een punt achter te zetten, is het handig om jezelf af te vragen of je er wel alles aan hebt gedaan om er een succes van te maken. Ben je duidelijk geweest over je verwachtingen? Heb je de ander de ruimte gegeven om iets met jouw feedback te doen?

Uit de vele gesprekken die we voeren met organisaties over het inwerken en behouden van nieuwe collega’s zien we dat de inbreng van werkgevers voor verbetering vatbaar is. Daar zijn de meeste organisaties het ook mee eens. Ze erkennen dat mensen vaak in het diepe worden gegooid.

Voor sommigen werkt die aanpak en voor anderen juist weer niet. Er zijn mensen die het prettiger vinden om eerst pootje te baden voordat ze in het water springen. En nu denk je misschien, “Tja dat zijn ook niet de soort mensen die we bij onze organisatie willen zien,” maar je kunt jezelf ook afvragen of je ze voldoende hebt geholpen om aan jouw verwachtingen te voldoen. En zeg nou zelf, je springt toch ook liever in een azuurblauwe zee dan in de lokale sloot? 

Maak het verschil

Wil je goede reviews van nieuwe starters? Echt impact maken? Start met een 30-60-90 plan. Dit helpt je om jouw intenties voor de eerst 30, 60 en 90 dagen van een nieuwe medewerker zichtbaar te maken. Je stelt prioriteiten, formuleert actiegerichte doelstellingen en je bepaalt hoe je het succes wilt gaan meten. Als je duidelijk bent, dan wordt het voor een nieuwe collega makkelijker om de vliegende start te maken die ze verdienen.

Een paar tips voor het maken van een 30-60-90 plan:

  1. Denk na over hoe de ervaring van een nieuwe medewerker tussen die drie momenten eruit zou moeten zien.
  2. Laat bestaande medewerkers eens reflecteren op hun eigen inwerkperiode. Wat werkte heel goed, wat minder goed?
  3. Vergelijk bovenstaande ervaringen met elkaar en bespreek met elkaar hoe ver de droom van de realiteit af staat.
  4. Stel, op basis van die verkenning, doelen op voor het inwerktraject en pas daar vervolgens je activiteiten op aan.
  5. Check regelmatig in met de medewerkers om de juiste balans in het programma te vinden. Zo kom je erachter of er niet te veel informatie op ze wordt gedumpt in de eerste weken en of ze wel echt door het team worden opgevangen. 

Tips zijn natuurlijk nooit het einde. Ze geven aan in welke richting je kunt gaan, maar zeggen niks over hoe je het moet doen. En dat is met goede reden. Elke organisatie, net zoals elke liefde, is anders. Daarom is het handig om bij elke situatie te kijken naar wat werkt.

Hulp nodig met jouw 30-60-90 dagen plan? Ik help je graag. Neem contact op. 

Lees verder