Creatief presenteren en samenwerken

Leren en werken tijdens de Corona crisis, hoe doe je dat? Wijnand Langen deelt zijn ervaringen, ideeën en observaties in de serie Leren in Lockdown.

Vandaag deel 2: Creatief online presenteren en samenwerken.

Ik werk graag samen, en dan toch vaak alleen. “Laat mij maar even mijn ding doen dan stuur ik je zo het resultaat”. Die methode werkt ook nu uitstekend. Maar vaak is samenwerken ook echt samen doen. Dat is een stuk lastiger geworden de laatste weken.

Een klantpresentatie bijvoorbeeld is bij ons zeker geen eenrichtingverkeer. Natuurlijk, we beginnen met het idee dat we voorbereid hebben. Maar dat is eerder het startpunt van een brainstormsessie dan een beoordeling voor een ‘jury’. Samen wordt het beter is niet voor niets ons motto. En dan wordt fysieke afstand opeens een bijna onoverbrugbaar probleem.

De eerste keer was gelijk op maandag. Resultaat: dramatisch. Het was een goed verhaal. Ik weet zeker dat we hier samen iets geweldigs van hadden kunnen maken. Maar het kwam niet over, werd niet begrepen, laat staan dat de vonk oversloeg. Vragende gezichten op mijn scherm en dat was nog van de deelnemers die de camera wél aangezet hadden.

De tweede keer ging al beter. Ik herinnerde me onze eigen online principles weer. Heldere structuur, juiste verwachtingen scheppen, stick to the plan en alle deelnemers in beeld én op mute. Het hielp. Resultaat: matig op z’n best. Het verhaal was duidelijk maar het bleef zenden, luisteren en knikken.

Ik miste die schets of tekening op een whiteboard. Tot ik aan Miro dacht. Ik werk er zelf al langer mee. Fijn om snel je gedachten te visualiseren met eenvoudige tools zonder aan een presentatiestructuur vast te zitten. Met deze online schetstool is het alsof je echt samen voor een whiteboard staat. De input van anderen is real-time, tekst, beeld, video, schema’s, post-it notes.  

Ik start soms met een blanco pagina maar Miro heeft ook een heel serie handige templates voor gezamenlijke ideation sessies of om juist creatitiviteit verder te structureren. 

Gezamenlijk visualiseren werkt. Je ziet letterlijk een common ground voor je en door actief deel te nemen aan het visueel “creëren” wordt het ook sneller iets van iedereen. Andere TinQers waren ook al snel enthousiast. Morgen start onze eerste officiële online co-creatie sessie met Miro. Ik kijk er naar uit.

Ook proberen? https://miro.com/

Leren in Lockdown

Lees verder