Connecting the dots

Afgelopen weekend stuurde mijn neefje een YouTube video door van @theadleyshow. Ik kan ze eigenlijk niet meer zien, de Corona-grapjes, maar deze trekt meteen mijn aandacht. De Amerikaanse Adley Stump persifleert een persconferentie zoals we er al zoveel zagen. Met een serieus gezicht legt ze de Corona- regels uit en legt ze op een hilarische manier de absurditeit ervan bloot. Maak als organisatie hier maar eens beleid voor. Of, als compliance je vak is, zorg maar eens dat de medewerkers zich aan de regels houden. Da’s knap lastig: 

Patricia Handels
Patricia Handels Head of Sales
Bekijk de video


‘Nieuwe normaal’

We hebben te maken met het ‘nieuwe normaal’. Volgens een artikel in Trouw is het nieuwe normaal “een nieuwe realiteit, vaak na een schokkende gebeurtenis, aan de gevolgen waarvan we nog moeten wennen.” We hadden al vaker met een nieuw normaal te maken. Na 9/11 bijvoorbeeld. Maar hoe ziet ons nieuwe normaal er dan nu uit? Het nieuwe reizen, sporten, naar school, uit eten of zakendoen? Dát weten we nog niet. En tegen de tijd dat we het denken te weten, is het alweer anders.  

De vaste grond is weg

Dat is dus het nieuwe, nieuwe normaal: dat we het niet weten en dat het any time wéér kan veranderen. Alleen we weten niet hoe en wanneer. De wereld is onvoorspelbaarder dan ooit. De risico’s zijn groot. Afhankelijkheden zijn veranderd en blijven veranderen. De focus verandert van het zekere naar het onzekere, van wat er niet mag naar wat er nog wel kan. Op welke uitgangssituatie baseer je het beleid en de regels? Hoe ga je om met regels die steeds maar veranderen?  

Leg jij de verbanden?

Dit betekent nogal wat voor de compliance officer. Het werkgebied wordt breder. Organisaties zullen vaker vragen om advies of zelfs garanties, juist nu die er niet zijn. En compliance krijgt een grotere rol in de maatschappij. Denk maar eens aan de protocollen die er nu komen om, Corona-proof, onze normale activiteiten weer op te pakken. We zullen anders moeten kijken. We zullen allemaal sneller moeten schakelen, wendbaar zijn. Het vraagt een andere aanpak en nieuwe kennis en vaardigheden. Kun jij in de nieuwe werkelijkheid de juiste stippen, op het juiste moment met elkaar verbinden? 

Meer weten?

Train je company conscience. Leer alles over EthiQs. Integrity rules.

Lees verder