Compliance & Corona. Niet makkelijk.

Mijn buurman heeft het ook niet makkelijk in deze tijd. Dat is tenminste wat ik opmaakte uit de telefoongesprekken die hij op luide toon en met gunstige wind vanaf zijn balkon voerde met, ik vermoed, zijn CFO. Die het dus ook niet makkelijk heeft op de zaak.

Maar het minst makkelijk is het voor de compliance officer.

Want als deze lijkt op de compliance officers die ik met ons EthiQs-team sprak, dan had hij net alle data-kwetsbaarheden in de organisatie in kaart gebracht. Alle medewerkers met een online AVG-module getraind. Hij had alle lekken gedicht en het printen van documenten tot een minimum gereduceerd. En USB-stickjes sowieso in de prullenbak gegooid. (Pardon: veilig vernietigd en milieuvriendelijk afgevoerd). Alles check.

Tot de coronacrisis uitbrak en alle kikkers uit de spreekwoordelijke kruiwagen sprongen. 

De eerste dagen in lockdown gingen alle opgebouwde veiligheden over boord. Gevoelige documenten lagen geprint op een keukentafel. De VPN bleek zo traag dat een snelle kopieer-actie naar een usb-stick de enige werkbare oplossing was.

En collega’s die met humor de moraal probeerden op te krikken, ontdekten al snel diverse vrolijke videochats. Bij dat medium lijkt alle ontwikkeling die gestoken wordt in grappige visuele effecten ten koste te gaan van basale veiligheden. Ook al eens een wildvreemde bezoeker in je teammeeting gehad? 

Maar wat in de weken daarna gebeurde stemt mij hoopvol. Ik zie drie ontwikkelingen:

  1. Veel organisaties implementeerden in hoog tempo een veilige thuiswerkstructuur. Er werden, met behulp van verschillende grote leveranciers, solide oplossingen neergezet. Zodat de ‘fun-chat’ weer gebruikt wordt waar deze voor bedoeld is. 
  2. Compliance officers gaan proactief aan de slag met aanvullende richtlijnen, educatie en tools om ook in de anderhalve-meter-samenleving duurzaam compliant te zijn.
  3. Zo snel als toen de crisis startte compliance aan de kant gezet werd, zo snel kwam daarna het besef dat we juist nu compliance keihard nodig hebben. We moeten creatieve oplossingen zoeken maar als we dat niet veilig doen raken we nog verder in de problemen. De wereld verandert snel en daarmee de operationele risico’s. De compliance officer is de spil in het beheersen van dynamische risico’s en een steunpijler van crisisplanning. 

Onze klanten zijn zich er meer dan ooit van bewust dat ze een plan moeten hebben voor het ‘What if?-scenario.’ Compliance is daarbij geen blok aan het been maar een gewaardeerde partner en dat geeft hoop.

Als de wind gunstig staat zal ik het de buurman vertellen. 

Lees verder